Historie

Tommlekollen friluftsbarnehage har i mange år vært driftet som Tommleplassen barnepark (Tomm Murstad`s barnebark) på Voksenkollen st. i Tomm Murstadbakken. For å kunne innfri kravene til barnehager måtte vi flytte på oss, og har fått et nytt og fint lokale på Lillevann st. bare et stein kast fra vår gamle Tommleplassen og marka grensen.

Tommleplassen barnepark ble startet av Tomm Murstad i 1946, hans motto var: «Gi barna sjansen».  Med dette mente han at barna skulle få sjansen til å leke og lære i samspill med naturen.

Tomm Murstad, sr. født 2. juli 1915 i Fredrikstad, døde 19. januar 2001 i Oslo var en norsk reklamemann og idrettsmann, kjent for sine utmerkede resultater i flere grener (hopp, alpint, vannski). Med tilnavnet Onkel Tomm etablerte han flere idrettsskoler for barn.

 

Murstad var oppvokst på Vinderen i Oslo og ble som ung skitrener i Alpene såvel som i USA. Han etablerte verdens første barneskiskole på Øvreseter (1934).

Murstad var olympiatrener for den norske alpinisten Stein Eriksen. Han etablerte Tomm Murstads sjøleir på Høyerholmen i 1960, og dette er fortsatt et tilbud til barn i alderen 7-16 år. Tommlekollen Friluftsbarnehage har utflukt til Høyerholmen hvert år.

Da vinterensesongen var over 1945/46, var det den enestående dyktige sekretæren som satte Tomm Murstad på nye ideér. Når hun fortalte at «hun måtte ha jobb hele året». Etter et par dager hadde han svaret. Han ville gjøre Øvreseter til tumleplass for barn også i sommerhalvåret. I løpet av 1946 fikk han bygget den første hytten Tommleplassen Hytte nr.1 og fikk bruke område rundt som lekeområde for barna. En barnehage i natura.  «Opp i høyden – ut i naturen» var argumentet Holmenkollbanen falt for, da de sa ja til å stille en daglig trikk til dispasosjon for opp- og nedfrakt.

Tommleplassene hyttene vokste etter kort tid til hele 6 hytter rundt i området fra Voksenkollen og ned til Skådalen. Med 200 barn i daglig lek og beskjeftigelse. Navngitt etter ham. Siden har titusener av barn, med trikkekort i hyssing rundt halsen og liten sekk med brødskiver og saft på ryggen, tilbragt og opplevd uker og månder av sine tidlige barneår på Tommleplassene.

Eier og styrer av Tommlekollen Friluftsbarnehage, har selv gått i Tomm Murstad sine barnehaver (Tommleplassen barnepark), og har mange gode minner med Tomm Murstad Sr. Sylvia driftet Tommleplassen barnepark i 13 år, før hun startet egen friluftsbarnehage. Med seg har hun tatt med de gode opplevelsene og målene fra Tomm Murstad, for å drifte en god friluftsbarnehave.

Selv om det er lenge siden 1946, vil vi fortsette å

«GI BARNA SJANSEN!»

Vår visjon «Gi barna sjansen» Med naturen som arena, skal barnehagen tilrettelegge for erfaringer som gir opplevelse av mestring, følelse av egenverd og livsglede. Vår tilrettelegging skal være preget av å skape tillit og harmni gjennom gode kompetente voksenpersoner som støtter, veileder og ser enkelts barns behov og potensial.